News

FMUSER RDS-A Encoder Dituduhake ing RDS Forum Rapat

RDS-A Encoder

rds-logo

Sajrone telung puluh dekade, Radio Data System (RDS) digital FM wis nyedhiyakake siaran FM kemampuan kanggo ngirimake stream data digital kanggo para pamireng. Ngembangake ing Eropa, RDS alon-alon kanggo nyekel AS ing wiwitan, nanging introduksi layanan radio digital ing wiwitan taun 2000 uga menehi pambukaan sing signifikan ing panggunaan RDS kanggo nyedhiyakake judhul lagu lan artis lan informasi sing gegandhengan karo lalu lintas menyang RDS - panrima panampa. Saiki kira-kira saiki luwih saka 5 milyar radio sing dilengkapi karo RDS ing saindenging jagad.

Nalika migunani banget, sinyal RDS cukup winates ing kapasitas data, lan RDS Standards (IEC 62106 lan NRSC-4-B) kalebu pirang-pirang fitur sing wis entek lan ora perlu maneh. Amarga faktor kasebut, Forum RDS, klompok pembangunan standar-based Eropa sing tanggung jawab kanggo pangembangan dhisikan lan pangopènan versi IEC Standard, sarujuk ing rapat taunan ing Juli 2014 kanggo miwiti nimbang nganyari kanggo RDS sing bakal ngrampungake masalah kasebut. Patemon tindakake kanggo ngrembug penambahan usulan sing diarani "RDS2" ditindakake ing Budapest ing Nopember 2014 sing ngasilake "dokumen kemungkinan" sing nggambarake sistem RDS2 sing diusulake.

RDS Forum nganakake rapat taunan taun 2015, lan sistem prototipe RDS2 dituduhake. Salajengipun, sawise mratelakake babagan keuntungan potensial sing diwenehake dening sistem anyar iki, RDS Forum nggawe Grup Kerja kanthi tujuan nganyari RDS Standard kalebu RDS2. Keterangan ringkes babagan RDS2 diwenehake ing kene:

  • RDS2 nawakake kemampuan kanggo ngirim siji, loro utawa telung subcarriers tambahan, lan padha karo struktur kanggo, subcarrier warisan RDS. Nalika subkrevisi warisan dipusatake ing 57 kHz (ing baseband FM), telung subcarriers anyar dadi pusat ing 66.5, 71.25 lan 76 kHz (kaya warisan 57 kHz subcarrier, subcarrier anyar iki asale saka 19 kHz pilot) . Ditampilake ing gambar ing ngisor iki yaiku plot spektral subkopisi RDS lan RDS2 lan nada pilot 19 kHz (plot iki saka sistem prototipe sing dituduhake menyang RDS Forum);
  • spektrum rds2-spektrumDesain sistem RDS2 sing diusulake dikembangake dening Attilla Ladanyi, T&C Holdings (Jerman) lan Peter Jako, Radio Hong Kong. Hardware transmisi demo dilakokno lan ditampilake ing Forum taun iki dikembangake dening Allen Hartle lan Seth Stroh, (USA), lan adhedhasar platform Jump2ate3 "JumpGateXNUMX"; Hardware resepsi demo dikembangake dening Hendrik van der Ploeg, Catenaand Joop Beunders, Macbe (Walanda). Foto pangaturan demo dituduhake ing ngisor iki. Elinga yen iki minangka transmisi transmisi "over-the-low" daya rendah.rds2-test-setup
  • Subcarriers RDS2 anyar bakal digunakake sacara eksklusif kanggo ngirim informasi "Open Data Application" (ODA). Sadurunge diadegake minangka bagean saka format RDS warisan, ODA digunakake kanggo ndhukung macem-macem layanan data, lan minangka cara utama yen layanan anyar nggunakake RDS. Wiwit subcarriers anyar bakal dibebasake saka ngirim macem-macem jinis data "overhead" kayata kode Program Informasi (PI) lan Program Service (PS), kapasitas data umume sinyal RDS2 (kanggo "beban") ditrapake. pesenan saka 10 nganti 20 kaping (utawa luwih) sing kasedhiya kanthi subcarrier warisan RDS piyambak.
  • Perbandingan kapasitas data diwenehake ing tabel ing ngisor iki, ing ngendi telung kasus dibandhingake: Kasus 0 nggambarake kapasitas (ing tingkat bit sing efektif) saka subcarrier warisan RDS ing endi 10% beban sing digunakake kanggo ngirim data ODA (iki skenario khas sing digunakake saiki); Kasus 1 maneh nggambarake subcarrier warisan RDS nanging wektu iki kanthi gajih ODA 70%, nuduhake maksimal pamindhahan ODA maksimal nggunakake sinyal warisan RDS; lan pungkasane, Kasus 3 nuduhake perbaikan 30-tikel kapasitas muatan ODA nalika kabeh telung subkopisi RDS2 digunakake kanggo nggawa data ODA 100% (nganggep yen ora data ODA ing subcarrier warisan; iki minangka kasus panggunaan sing diusulake kanggo RDS2). Kanggo tabel iki, "STREAM 0" nuduhake stream data sing digunakake kanggo modifikasi warisan subcarrier RDS nalika "STREAMS_1-3" nuduhake aliran data modulasi telung subwayangan RDS2.
  • rds2-tabel-1
  • Sawetara aplikasi anyar sing diusulake lan bakal didhukung dening RDS2 kalebu kemampuan kanggo ngirim logo stasiun lan panggunaan set karakter UTF-8 kanggo ndhukung strat teks teks Teks lan Program Layanan Radio sing luwih dawa. Saiki, aplikasi kasebut ora didukung karo RDS amarga kapasitas winates sistem sing wis ana kaya sing digambarake ing kasus sing ditampilake ing tabel ndhuwur.

    Kanthi ngrampungake demonstrasi prototipe sing sukses lan anggota Forum RDS sing setuju yen RDS2 kudu dilebokake menyang Standard, saiki tugas dadi Grup Kerja RDS Forum sing nembe dibentuk kanggo ngembangake spesifikasi rinci kanggo RDS2, lan saliyane ngenali. bagean Usaha Standar sing ana sing bisa diilangi. Direktur Senior NAB, Teknik Lanjut David Layer, sing melu ing rapat Forum RDS taun iki minangka penghubung kanggo Komite Sistem Radio Nasional (NRSC, ditaja dening NAB lan Asosiasi Elektronik Consumer), bakal melu ing RDS Forum Working Group , lan bakal kerja kanggo njamin kompatibilitas Standard Eropa sing wis dianyari nganggo versi RDS Standard (NRSC-4-B, Standard RBDS Amerika Serikat).

Sejajar karo pakaryan pembangunan Standar, RDS Forum ngupayakake babagan ngenali "aplikasi pembunuh" kanggo RDS2, lan ngenali mitra produsen chip lan panrima sing kepengin nggarap hardware sing bakal ndhukung upgrade kasebut kanggo sistem RDS. Outreach uga direncanakake kanggo penyiar kanggo menehi informasi babagan karya iki, lan ngupayakake input lan partisipasi ing proses Standar lan proses pangembangan aplikasi.

Encodeer FMUSER RDS-A bakal dituduhake ing 2018 enggal.

Ninggalake a Reply

Response 2

  1. Jon 2018/08/20 ing 16:46:40

    sampeyan ngerti pira kendharaan aktif RDS ing Amerika Serikat?

  2. StereoHörer 2019/09/06 ing 06:19:03

    Ist RDS2 kanggo ECHTE OIRT Freqenzen (uga zB 66,17; 67,94; 71,45; 72,38 MHz) und auch solche mit dem PolarModulations-Stereo-Verfahren (Nicht Pilotton!) Andwendbar?