Transperter FM Micromitter Stereo

Pungkasan! - pemancar FM stereo sing dadi jajaran.

Micromitter stereo FM anyar iki bisa nyebarake sinyal kualitas apik sajrone udakara 20 meter. Luwih becik kanggo nyebarake musik saka pamuter CD utawa saka sumber liyane supaya bisa dijupuk ing lokasi liya.

Contone, yen sampeyan ora duwe pamuter CD ing sampeyan mobil, sampeyan bisa nggunakake Micromitter kanggo nyebarake sinyal saka pamuter CD portebel menyang radio mobil. Utawa, sampeyan pengin nggunakake Micromitter kanggo menehi sinyal sinyal saka pamuter CD kamar ruangan menyang panrima FM sing ana ing sisih omah liyane utawa ing kolam renang.

Amarga adhedhasar IC siji, unit iki minangka cemilan kanggo dibangun lan pas kanthi gampang menyang kothak sarana plastik cilik. Broadcast ing band FM (yaiku, 88-108MHz) supaya sinyal bisa ditampa ing tuner FM standar utawa radio portebel.

Nanging, ora beda karo pemancar FM sing diterbitake ing SILICON CHIP, desain anyar iki ora terus-terusan kanthi kontes band siaran FM. Nanging, ngalih DIP 4-cara digunakake kanggo milih salah siji 14 frekuensi prasetel. Iki kasedhiya ing rong kisaran kalebu 87.7-88.9MHz lan 106.7-107.9MHz ing langkah 0.2MHz.

Ora coil tuning

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Gambar.1: diagram blok blok radio pemancar stereo FMm BH1417F. Teks kasebut nerangake carane kerjane.

Kaping pisanan nerbitake pemancar stereo FM ing SILICON CHIP ing wulan Oktober 1988 lan nuli nganggo versi anyar ing April 2001. Disebut Minimitter, vèrsi kasebut sadurunge adhedhasar Rohm BA1404 IC sing populer sing ora diproduksi maneh.

Ing loro unit kasebut sadurunge, prosedur alignment mbutuhake penyesuaian ati-ati saka slug tuning ferrite ing rong gulungan (coil osilator lan gulungan filter), supaya output RF cocog karo frekuensi sing dipilih ing panampa FM. Nanging, sawetara konstruktor duwe masalah iki amarga penyesuaian kasebut cukup sensitif.

Utamane, yen sampeyan duwe panrima FM (yaiku, sintesis) FM, sampeyan kudu nemtokake panrima kanggo frekuensi tartamtu banjur tithik frekuensi pemancar "ngliwati". Kajaba iku, ana sawetara interaksi ing antarane osilator lan panyaring koil panyaring lan iki bingung sawetara wong.

Masalah kasebut ora ana ing desain anyar iki, amarga ora ana prosedur penjajaran frekuensi. Nanging, sampeyan kudu nyetel frekuensi pemancar nggunakake saklar 4 DIP XNUMX banjur tutul frekuensi sing diprogram ing tuner FM sampeyan.

Sawise iku, mung masalah kanggo Koil siji nalika nyiyapake pemancar, kanggo nyetel operasi RF sing bener.

Spesifikasi sing apik

Micromitter FM Stereo anyar saiki dikunci kristal sing tegese unit ora ngilangi frekuensi wektu. Kajaba iku, distorsi, pemisahan stereo, rasio sinyal-swara lan kunci stereo luwih apik kanggo unit anyar iki dibandhingake karo desain sadurunge. Panel spesifikasi duwe rincian liyane.

IC1417F pemancar IC

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Gambar.2 frekuensi iki saka plot level output output nuduhake level komposit (pin 5). Penekanan pra-50ms sekitar 3kHz nyebabake peningkatan tanggapan, dene 15kHz pass pass roll ngasilake mudhun nanggepi ndhuwur 10kHz.

Ing tengah desain anyar yaiku pemancar stereoter BH1417F FM sing digawe dening Rhom Corporation. Kaya sing wis kasebut, ngganti BA1404 saiki sing wis digunakake kanggo ngrancang sadurunge.

Fig.1 nuduhake fitur internal BH1417F. Kalebu kabeh circuitry pangolahan sing dibutuhake kanggo transmisi stereo FM lan uga bagian kontrol kristal sing nyedhiyakake frekuensi ngunci frekuensi.

Minangka dituduhake, BH1417F kalebu rong bagean pamrosesan audio sing kapisah, kanggo saluran kiwa lan tengen. Sinyal audio sisih kiwa ditrapake kanggo pin 22 chip, dene sinyal saluran sing tepat ditrapake ing pin 1. Sinyal audio kasebut banjur ditrapake ing sirkuit pra-penekanan sing nambah frekuensi kasebut ing sadhuwure pancet wektu 50ms (yaiku. frekuensi kasebut ing ndhuwur 3.183kHz) sadurunge nular.

Sejatine, pre-emphasis digunakake kanggo nambah rasio sinyal-kanggo-swara saka sinyal FM sing ditampa. Kerjane kanthi nggunakake sirkuit penekanan penekanan ing panrima kanggo nggayuh frekuensi treble sing digedhekake sawise demodulasi, supaya respon frekuensi dibalekake maneh normal. Ing wektu sing padha, iki uga nyuda alangan sing bakal nyata ing sinyal kasebut.

Jumlah pra-penet wis ditemtokake miturut nilai saka kapasitor sing disambungake menyang pin 2 & 21 (cathetan: nilai konstanta wektu = 22.7kΩ x regane kapasitas). Ing kasus iki, kita nggunakake kapasitor 2.2nF kanggo menehi penekanan kanggo 50μs yaiku standar FM Australia.

Watesan sinyal uga diwenehake ing bagean pra-penekanan. Iki kalebu sinyal sing ana ing ndhuwur ambang tartamtu, kanggo ngatasi tahap-tahap ing ngisor iki. Sing banjur nyegah modulasi lan nyuda distorsi.

Sinyal pra-negesake kanggo saluran kiwa lan tengen banjur diproses liwat rong tahap saringan (LPF) kurang, sing mbukak tanggapan ing ndhuwur 15kHz. Putaran kasebut perlu kanggo mbatesi bandwidth sinyal FM lan watesan frekuensi sing padha digunakake dening pemancar FM siaran komersial.

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Gambar.3: spektrum frekuensi saka sinyal stereo FM komposit. Elinga spike nada pilot ing 19kHz.

Output saka LPF sisih kiwa lan kiwa banjur ditrapake kanggo blok kaping pirang-pirang (MPX). Iki digunakake kanggo ngasilake tandha sisih kiwa (kiwa tengen) lan bedane (kiwa-tengen) sing banjur diowahi dadi operator 38kHz. Operator kasebut banjur ditekan (utawa disingkirake) kanggo menehi sinyal operator kaping pindho sideband ditindhes. Banjur dicampur ing blok summing (+) kanthi nada pilot 19kHz kanggo menehi output sinyal komposit (kanthi enkoding stereo lengkap) ing pin 5.

Fase lan level nada pilot 19kHz disetel nggunakake kapasitor kanthi pin 19.

Fig.3 nuduhake spektrum sinyal stereo komposit. Sinyal (L + R) manggoni kisaran frekuensi saka 0-15kHz. Sebaliknya, sinyal operator trotoar sideband kaping pindho (LR) nduwe sideband ngisor ngisor saka 23-38kHz lan sideband sisih ndhuwur saka 38-53kHz. Kaya sing kacathet, operator 38kHz saiki ora ana.

Nada pilot 19kHz saiki, nanging iki digunakake ing panrima FM kanggo ngrampungake subkirim 38kHz supaya sinyal stereo bisa diekod.

Sinyal Multiplex 38kHz lan nada pilot 19kHz asalé kanthi misahake osilator kristal 7.6MHz sing ana ing pin 13 & 14. Frekuensi kasebut kaping pisanan dipérang saka papat kanggo entuk 1.9MHz lan banjur dibagi kanthi 50 kanggo entuk 38kHz. Iki banjur dipérang loro kanggo njupuk nada pilot 19kHz.

Kajaba iku, sinyal 1.9MHz dipérang 19 kanggo menehi sinyal 100kHz. Sinyal iki banjur ditrapake menyang detektor fase sing uga ngawasi output kontra program. Counter program iki sejatine minangka divider programmable sing ngasilake nilai mudhun saka sinyal RF.

Rasio divisi kontra iki diwenehake dening level voltase ing input D0-D3 (pin 15-18). Contone, nalika D0-D3 kabeh kurang, kontra sing bisa diprogram dibagi dening 877. Dadi, yen osilator RF mlaku ing 87.7MHz, output sing dipisah saka counter bakal 100kHz lan cocog karo frekuensi sing dipérang saka 7.6MHz osilator kristal (yaiku. 7.6MHz dipérang 4 sing dipérang dadi 19).

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Gambar.4: sirkuit lengkap saka Stereo FM Micromitter. DIP ngalih S1-S4 nyetel frekuensi osilator RF lan iki dikontrol dening output PLL kanthi pin 7 IC1. Output iki nyopir Q1 sing siji voltase kontrol kanggo VC1 kanggo macem-macem kapasitas. Output audio komposit ing pin 5 nyedhiyakake modulasi frekuensi.

Ing praktik, output detektor fase ing pin 7 ngasilake sinyal kesalahan kanggo ngontrol voltase sing ditrapake ing dioda varicap. Diode varicap (VC1) iki ditampilake ing diagram sirkuit utama (Fig.4) lan dadi bagean saka osilator RF kanthi pin 9. Frekuensi osilasi kasebut ditemtokake kanthi nilai induktansi lan kapasitansi podo karo total.

Amarga diode varicap dadi bagean saka kapasitas iki, kita bisa ngowahi frekuensi osilator RF kanthi beda regane. Ing operasi, kapabilitas dioda varicap beda-beda karo proporsi DC sing ditrapake kanthi output detektor fase PLL.

Ing praktik, detektor fase nyetel voltase varicap supaya frekuensi osilator RF sing dipérang 100kHz ing output counter program. Yen frekuensi RF mundhak dhuwur, output frekuensi saka divider sing bisa diprogram munggah lan detektor phase bakal "ndeleng" kesalahan antarane iki lan 100kHz sing diwenehake dening divisi kristal.

Akibaté, detektor phase nyuda voltase DC sing ditrapake ing dioda varicap, saéngga nambah kapasitas. Lan iki nyuda frekuensi osilator kanggo nggawa maneh menyang "kunci".

Kosok baline, yen frekuensi RF medhot, output divider sing bisa diprogram luwih murah tinimbang 100kHz. Iki tegese detector phase saiki nambah voltase DC sing diaplikasi ing varicap kanggo nyuda kapasitas lan nambah frekuensi RF. Asile, pengaturan umpan balik PLL iki njamin output divider sing bisa diprogram tetep tetep ing 100kHz lan kanthi mangkono njamin stabilitas osilator RF.

Kanthi ngganti divider sing bisa diprogram bisa ngganti frekuensi RF. Dadi, umpamane, yen kita nemtokake divider menyang 1079, osilator RF kudu beroperasi ing 107.9MHz kanggo output divider sing bisa diprogram tetep ing 100kHz.

Modulasi frekuensi

Mesthine, kanggo ngirim informasi audio, kita kudu frekuensi modulasi osilator RF. Kita nglakoni kanthi modifikasi voltase sing ditrapake ing dioda varicap nggunakake output sinyal komposit kanthi pin 5.

Nanging, elinga yen frekuensi rata-rata osilator RF (yaiku frekuensi operator) tetep tetep, kaya sing diwenehake dening pembahagi program (utawa counter program). Asile, sinyal FM sing ditularake beda-beda ing sisih frekuensi operator miturut level sinyal komposit - yaiku, frekuensi modulasi.

Pilihan Filter Bandpass

Kita wis ngrancang papan PC supaya bisa nampa panyaring bandpass beda ing pin 11 RF output IC1. Filter iki digawe dening Soshin Electronics Co lan diwenehi label GFWB3. Iku saringan bandpass dicithak 3-terminal cilik lan dienggo ing band frekuensi 76-108MHz.

Mupangate nggunakake filter iki amarga akeh rolloff ing ndhuwur lan ngisor band FM. Iki nyebabake gangguan campur tangan kurang ing frekuensi liyane. Kekurangan kasebut minangka filter angel banget kanggo dipikolehi.

Ing praktik kasebut, saringan ngganti kapasitor 39pF, kanthi terminal bumi pusat panyaring sing nyambung menyang papan PC PC. Pramila wonten bolongan ing antawisipun kapasitor 39pF. Kapasitor 39pF lan 3.3pF lan induktor 68nH lan 680nH banjur ora dibutuhake, dene induktor 68nH diganti karo link kabel.

Rincian sirkuit

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Fig.5 (a): diagram iki nuduhake kepiye papat bagean permukaan gunung dipasang ing tembaga papan PC. Priksa manawa IC1 & VC1 kanthi bener.

Rujuk saiki kanggo Fig.4 kanggo sirkuit lengkap Stereo FM Micromitter. Kaya sing dikarepake, IC1 dadi bagean utama circuitry kanthi sawetara komponen liyane sing ditambahake kanggo ngrampungake pemancar stereo FM.

Sinyal input audio kiwa lan tengen dipakani liwat kapasitor bipolar 1μF banjur ditrapake ing sirkuit attenuator sing kalebu 10 resistor tetep 10k and lan trunkots 1kΩ (VR2 & VR1). Saka ing kono, sinyal kasebut digabung dadi pin 22 & 1 saka IC1 liwat kapasitor elektrolitik XNUMXμF.

Elinga yen kapasitor bipolar 1μF kalebu kanggo nyegah arus DC amarga anané potongan DC ing output sumber sinyal. Kajaba iku, kapasitor 1μF ing lencana 1 & 22 perlu kanggo nyegah DC saiki ing trimpots, amarga loro input pin kasebut bias ing setengah persediaan. Rel separo iki larut nggunakake kapasitor 10μF kanthi pin 4 IC1.

Kapasitas pra-penekanan 2.2nF ana ing pin 2 & 21, dene kapasitor 150pF ing lencana 3 & 20 nyetel titik rolloff saringan kurang-pass. Tingkat pilot bisa disetel karo kapasitor ing pin 19 - Nanging, iki ora biasane perlu amarga level umume cocog tanpa nambah kapasitor.

Nyatane, nambah kapasitor ing kene mung nyuda pemisahan stereo amarga fase nada pilot diowahi dibandhingake tingkat multiplex 38kHz.

Osilator 7.6MHz dibentuk kanthi nyambungake kristal 7.6MHz ing antarane pin 13 & 14. Ing praktik, kristal iki salaras karo panggung inverter internal. Kristal kasebut nyetel frekuensi osilasi, dene kapasitor 27pF nyedhiyakake beban sing bener.

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Fig.5 (b): ing kene kepiye nginstal bagean ing ndhuwur papan PC kanggo mbangun versi plug-powered. Elinga yen induktor IC1, VC1 lan 68nH & 680nH minangka piranti dipasang ing lumahing lan dipasang ing sisih tembaga dewan kaya sing dituduhake ing Gambar.5 (a)

Pembahagi pemrogram (utawa counter program) disetel nggunakake saklar ing 15, 16, 17 & 18 (D0-D3). Input kasebut biasane diluncurake kanthi resistor liwat 10kΩ lan ditarik mudhun nalika saklar ditutup. Tabel 1 nuduhake cara saklar bisa milih salah siji saka 14 frekuensi transmisi beda.

Output osilator RF ing pin 9. Iki minangka osilator Colpitts lan ditata nggunakake induktor L1, kapasitor tetep 33pF & 22pF lan diode VC1.

Kapasitor tetep 33pF nindakake rong fungsi. Pisanan, pamblokiran voltase DC sing ditrapake ing VC1 kanggo nyegah arus menyang L1. Lan nomer loro, amarga padha karo VC1, nyuda efek pangowahan varicap, minangka "katon" kanthi pin 9.

Iki, bakal nyuda macem-macem frekuensi osilator RF amarga owah-owahan ing voltase kontrol varicap lan ngidini kontrol kunci daur fase luwih apik.

Kajaba iku, kapasitor 10pF nyegah aliran arus DC menyang L1 saka pin 9. Nilai sing kurang uga tegese sirkuit dirungokake mung dipasang lan iki ngidini faktor Q luwih dhuwur kanggo sirkuit sing dirungokake lan luwih gampang diwiwiti osilator.

Modifikasi osilator

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Fig.6: kene cara modifikasi papan kanggo versi baterei. Cukup, mung kudu ngeculake D1, ZD1 & REG1 lan nginstal pirang-pirang tautan kawat.

Sinyal output komposit katon ing pin 5 lan panganan liwat kapasitor 10μF menyang trimpot VR3. Trimpot iki nyetel ambane modulasi. Saka ing kono, sinyal attenuated diwenehi panganan kanthi kapasitor liyane 10μF lan loro resistor 10kΩ kanggo diode VC1.

Kaya sing wis dingerteni sadurunge, output kontrol kunci kunci phase (PLL) ing pin 7 digunakake kanggo ngontrol frekuensi operator. Output iki nduwe darlington transistor Q1 sing dhuwur, lan iki, ngetrapake voltase kontrol menyang VC1 liwat rong resistor seri 3.3k and lan resistor 10kΩ.

Kapasitor 2.2nF ing simpang loro resistor 3.3kΩ nyedhiyakake panyaring frekuensi dhuwur.

Nyaring tambahan diwenehake dening kapasitor 100μF lan resistor 100Ω sing dipasang ing seri antara dhasar Q1 lan kolektor. Resistor 100Ω ngidini transistor nanggapi owah-owahan jaman, dene kapasitor 100μF nyedhiyakake panyaring frekuensi rendah. Filter luwih frekuensi dhuwur diwenehake dening kapasitor 47nF sing nyambung langsung ing antarane pangkalan Q1 lan kolektor.

Resistor 5.1k connected sing nyambung menyang rel 5V nyedhiyakake beban kolektor. Resistor iki narik kolektor Q1 ing dhuwur nalika transistor mati.

Output FM

Output RF sing wis dimodifikasi katon ing pin 11 lan diwenehi filter Filter bandpass LC pasif. Pakaryan yaiku mbusak harmoni sing diprodhuksi dening modulasi lan output RF osilator RF. Sejatine, panyaring ngliwati jumlah ing band 88-108MHz nanging nggulung frekuensi sinyal ing ndhuwur lan ing ngisor iki.

Filter kasebut duwe impedansi nomor 75Ω lan iki cocog karo output output pin 1 IC11 lan sirkuit atenuator ing ngisor iki.

Loro resistor seri 39Ω lan resistor 56W shunt mbentuk atenuator lan iki nyuda level sinyal menyang antena. Iki attenuator perlu kanggo mesthekake yen pemancar beroperasi ing watesan legal 10μW.

Power supply

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Gambar.7: diagram iki nuduhake detailing nggulung kanggo L1 kumparan. Tilas kudu dipotong supaya lenggah ora luwih saka 13mm ing ndhuwur papan papan. Gunakake sealant silikon kanggo nyekel bekas ing panggonane, yen prelu.

Daya kanggo sirkuit kasebut asalé saka plug 9-16V DC utawa baterei 6V.

Ing kasus suplai plugpack, kekuwatane dipasrahake kanthi aktif / mateni switch S5 lan dioda D1 sing menehi perlindungan polaritas mbalikke. ZD1 nglindhungi sirkuit saka transisien voltase tinggi, dene regulator Reg1 nyedhiyakake ril + 5V kanthi stabil kanggo nguwasa sirkuit kasebut.

Utawa, kanggo operasi baterei, ZD1, D1 lan REG1 ora digunakake lan sambungan liwat D1 lan REG1 ora suwe. Pasokan maksimal maksimal kanggo IC1 yaiku 7V, saengga operasi baterei 6V cocok; contone 4 x sel AAA ing wadhah 4 x AAA.

construction

Papan siji PC diwenehi kod 06112021 lan ukurane 78 x 50mm ngemu kabeh bagean kanggo Micromitter. Iki dipasang menyang kasus plastik sing ukurane 83 x 54 x 30mm.

Pisanan, priksa manawa dewan PC pas karo kasus kasebut. Pojok-pojok bisa uga dibentuk kanggo pas liwat pojok sudhut ing kothak kasebut. Yen wis rampung, priksa manawa bolongan kanggo pancing soket DC lan pin soket RCA minangka ukuran sing bener. Yen tilas L1 ora duwe dhasar (deleng ing ngisor iki), dipasang kanthi ditarik menyang bolongan sing cukup cekap kanggo ditahan. Priksa manawa bolongan iki duwe diameter sing bener.

Fig.5 (a) & Fig.5 (b) nuduhake kepiye bagean dipasang ing papan PC. Pakaryan pisanan yaiku nginstal sawetara komponen lumahing gunung ing tembaga papan PC. Perangan kasebut kalebu IC1, VC1 lan loro induktor.

Sampeyan bakal butuh wesi soldering, tweezers, lampu sing kuwat lan kaca pembesar kanggo proyek iki. Utamane, ujung wesi pematerian kudu diowahi kanthi ngisi kasebut kanthi bentuk obeng sing sempit.

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Luwih becik nginstal patang bagean permukaan gunung (kalebu IC), sadurunge nginstal bagean liyane ing ndhuwur papan PC. Wigati kepiye awak kristal ana ing antarane loro resistor 10kΩ (foto kiwa).

IC1 lan dioda varicap (VC1) minangka piranti polarisasi, mula aja lali kanggo orientasi kaya sing ditampilake ing overlay. Saben bagean dipasang kanthi nyekeli karo tweezers banjur adol siji (utawa pin) dhisik. Yen wis rampung, priksa manawa komponen kasebut dipasang kanthi bener sadurunge soldering timbal isih (s).

Ing kasus IC, luwih becik kanggo menehi timah ing sisih ngisor saben pin kasebut sadurunge dilebokake menyang papan PC. Iku banjur mung dadi pemanasan saben timun kanthi ujung wesi soldering ing papan kasebut.

Mesthekake nggunakake lampu sing kuwat lan kaca sing nggedhekake kanggo karya iki. Iki ora mung bakal nggawe proyek kasebut luwih gampang, nanging uga bakal ngidini sampeyan mriksa saben koneksi yen digawe. Utamane, priksa manawa ora ana celana pendek ing antarane trek sing cedhak utawa pin IC.

Pungkasan, gunakake multimeter sampeyan kanggo mriksa manawa saben pin kasebut wis nyambung karo trek masing-masing ing papan PC.

Sisih sing isih ana kabeh dipasang ing sisih ndhuwur Papan PC kanthi cara sing biasane. Yen sampeyan lagi nggawe versi plug-powered, tindakake diagram overlay sing ditampilake ing Fig.5. Utawa, kanggo versi baterei sing aktif, tinggalake ZD1 lan soket DC lan ganti D1 & REG1 karo tautan kawat kaya sing dituduhake ing Fig.6.

Majelis paling ndhuwur

Miwiti rapat ndhuwur kanggo nginstal resistor lan link kabel. Tabel 3 nuduhake kode warna resistor nanging uga menehi saran supaya sampeyan nggunakake multimeter digital kanggo mriksa nilai kasebut. Elinga yen umume resistor dipasang mburi kanggo ngirit ruang.

Sawise resistor mlebu, pasang totoan PC ing output antena lan titik tes TP GND lan TP1. Iki bakal nggawe luwih gampang nyambung menyang poin kasebut mengko.

Sabanjure, pasang trimpots VR1-VR3 lan soket PC-gunung RCA. Soket DC, dioda D1 lan ZD1 banjur bisa dilebokake kanggo versi plug-powered.

Kapasitor bisa mlebu sabanjure, kanthi ati-ati nginstal jinis elektrolitik kanthi polaritas sing bener. Jenis elektrolitik NP (non-polarized) utawa bipolar (BP) bisa diinstal kanthi cara. Tekan kabeh menyang bolongan sing dipasang, supaya ora luwih saka 13mm ing ndhuwur papan PC (iki supaya tutup kasebut pas kanthi bener nalika baterei AAA dipasang ing papan PC ing njero kothak).

Kapasitor keramik uga bisa dipasang ing tahap iki. Tabel 2 nuduhake kode tandha, supaya gampang ngerteni nilai kasebut.

Koil L1

Fig.7 nuduhake rincian penggulung kanggo L1 kumparan. Dawane udakara 2.5 - 0.5mm tembaga enamelled 1mm, tembaga ing gegelung sing wis dikepung nganggo slug F29 ferit. Utawa, sampeyan bisa uga nggunakake pésta coil variabel sing digawe komersial.

Rong jinis formers sing kasedhiya - siji kanthi basis 2-pin (sing bisa didol langsung menyang papan PC) lan siji sing ora ana basa. Yen tilas duwe dhasar, mula kudu dipendekake sekitar udakara 2mm, saengga jembarane umume (kalebu dhasar) yaiku 13mm. Iki bisa ditindakake nggunakake hacksaw apik.

Yen wis rampung, angin kumparan, mungkasi ujung langsung ing latu lan pateri sing adol. Elinga yen giliran kasebut caket karo saben liyane (yaiku, kumparan kasebut luka cedhak).

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Foto iki nuduhake carane kasus dilatih kanggo njupuk soket RCA, soket daya lan timah antena.

Utawa, yen tilas ora duwe dhasar, ngethok krah ing siji mburi, banjur nglebokake bolongan ing papan PC ing posisi L1 supaya tilas cocog. Yen wis rampung, tolak tilas menyang bolongan, banjur kumpul angin banjur nduwurke tumpukan paling ngisor ing papan ndhuwur.

Aja manawa kanggo nyisihake jampel saka kabel rampung sadurunge soldering ndadékaké menyang papan PC. Sawetara wadhah sealant silikon banjur bisa digunakake kanggo mesthekake mantan kumparan tetep ana ing panggonane.

Pungkasane, slug ferrite bisa dilebokake ing tilas lan ngaco supaya pucuk kasebut ana siram karo sisih ndhuwur mantan. Gunakake alat alignment plastik utawa kuningan sing cocog kanggo ngawut-awut ing slug - obeng biasa bisa ngremehake ferit.

Crystal X1 saiki bisa dipasang. Iki dipasang kanthi mbengkongake sing paling dhisik kanthi 90 derajat, saengga lenggah ing horisontal ing rong resistor 10kΩ sing cedhak (waca foto). Dewan dewan saiki bisa dirampungake kanthi nginstal saklar DIP, transistor Q1, regulator (reg1) lan timah antena.

Antena mung minangka jinis dipole gelombang setengah gelombang. Wangun dawane hookup terisolasi 1.5m, kanthi pucuk dipasang ing terminal antena. Iki mesthine bisa ngasilake asil sing apik.

Nyiyapake kasus kasebut

Perhatian saiki bisa diuripake kanggo kasus plastik. Iki mbutuhake bolongan ing siji mburi kanggo nggayuh soket RCA, ditambah bolongan ing pucuk liyane kanggo timah antena lan soket daya DC (yen digunakake).

Kajaba iku, bolongan kudu dilatih ing tutup kanggo saklar tenaga.

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Sirkuit bisa didhukung saka 4 x 1.5V AAA sel yen pengin nggawe portabel unit kasebut. Elinga yen sing duwe baterei mbutuhake sawetara modhifikasi supaya bisa pas kabeh (waca teks).

Sampeyan uga kudu ngilangi cetakan sisih internal ing sadawane tembok kasus nganti ambane 15mm ing ngisor pojok ndhuwur kothak, supaya pas karo papan PC. We digunakake pahat sing cetha kanggo mbusak iki nanging gilingan cilik bisa digunakake. Yen wis rampung, sampeyan uga kudu ngilangi iga mburi ing sangisore tutup supaya bisa ngilangi pucuking soket RCA lan DC. Label panel ngarep banjur bisa dipasang ing tutup.

Versi piranti baterei nduwe wadhah sel AAA dipasang ing sisih ndhuwur, kanthi dhasar sing nduwe kontak karo sisih tembaga papan PC. Ana papan sing cukup kanggo wadhah iki lan papan PC supaya bisa dipasang ing ngisor iki.

(1). Kabeh bagean kajaba ngalih daya S5 kudu ora protrude ing ndhuwur papan PC kanthi luwih saka 13mm. Iki tegese kapasitor elektrolitik kudu lungguh ing papan PC lan mantan L1 kudu dipotong kanthi dawa.

(2). Sing nduwe sel AAA udakara 1mm banget tebal lan kudu diajukake ing saben mburi, supaya sel bisa protrude rada ing ndhuwur sing nduwure.

(3). Puncak dhasar RCA bisa uga mbutuhake cukur sithik, saengga ora ana jurang antara kothak lan tutup sawise dipasang.

Kepatuhan ACA

Pemancar stereo band siaran FM iki dibutuhake kanggo tundhuk Radiocommunications Low Interference Potensial Devices (LIPD) Lisensi 2000, kaya sing ditanggepi dening Otoritas Komunikasi Australia.

Khususé, frekuensi transmisi kudu kalebu band 88-108MHz ing EIRP (Daya Sinar Radiasi Isotropik Equivalent) 10mW lan modulasi FM ora luwih saka bandwidth 180kHz. Transmisi kasebut ora kena frekuensi sing padha karo stasiun siaran radio (utawa stasiun ulangan utawa penterjemah) ing wilayah lisensi.

Informasi luwih lengkap bisa ditemokake ing www.aca.gov.au situs web.

Informasi lisensi kelas kanggo LIPD bisa diundhuh saka:
www.aca.gov.au/aca_home/leg Constitution/radcomm/class_licences/lipd.htm

Tes & imbuhan

Bagean iki pancen cemilan. Pakaryan pisanan yaiku nyetel L1 supaya osilator RF beroperasi sajrone kisaran sing bener. Kanggo nindakake iku, tututi prosedur langkah-langkah iki:

(1). Setel frekuensi transmisi nggunakake saklar DIP, kaya sing ditampilake ing Tabel 1. Elinga yen sampeyan kudu milih frekuensi sing ora digunakake minangka stasiun komersial ing wilayah sampeyan, manawa gangguan bakal dadi masalah.

(2). Sambungake timbal umum multimeter sampeyan menyang TP GND lan timbal positif kanggo pin 8 IC1. Pilih kisaran volt volt DC ing meter, gunakake daya kanggo Micromitter lan priksa manawa sampeyan entuk maca sing cedhak karo 5V yen sampeyan nggunakake plug DC.

Utawa, meter kasebut kudu nuduhake voltase baterei yen sampeyan nggunakake sel AAA.

(3). Pindhah multimeter positif tumuju TP1 lan atur slug ing L1 kanggo maca babagan 2V.

Klik kanggo gambar luwih gedhe

Sing nduwèni baterei lenggah ing ngisor kasus, ing ngisor papan PC.

Osilator saiki dirating kanthi bener. Ora ana pangaturan luwih apik kanggo L1 sing dibutuhake yen sampeyan ngganti frekuensi liyane ing band sing dipilih. Nanging, yen sampeyan ngganti frekuensi sing ana ing band liyane, L1 kudu diatur kanthi maca 2V ing TP1.

Nyetel trimpot

Gambar.8: kriya ngarep ukuran ukuran ngarep.

Kabeh sing isih saiki yaiku nyetel trimpots VR1-VR3 kanggo nyetel level sinyal lan ambane modulasi. Cara langkah demi langkah yaiku ing ngisor iki:

(1). Setel VR1, VR2 & VR3 ing posisi pusat. VR1 lan VR2 bisa diatur kanthi ngliwati obeng liwat pusat soket RCA μ, dene VR3 bisa diatur kanthi ngobahake kapasitor FF ing ngarep menyang sisih siji.

(2). Tutul tuner FM utawa stereo kanggo frekuensi pemancar. Tuner lan pemancar FM pisanan kudu diselehake kira-kira rong meter loro.

(3). Sambungake sumber sinyal stereo (umpamane, pamuter CD) menyang input soket RCA lan priksa manawa iki ditampa dening tuner utawa radio.

Pola: pola etching ukuran ukuran lengkap kanggo papan PC.

(4). Nyetel anticlockwise VR3 nganti petunjuk stereo terus menyang panrima, banjur aturake VR3 kanthi jarum jam saka posisi iki kaping 1/8.

(5). Nyetel VR1 lan VR2 kanggo swara sing paling apik saka tuner - sampeyan kudu nggedhekake sumber sinyal kanggo sementara kanggo nggawe saben pangaturan. Ana sinyal sing cukup kanggo "ngilangi" swara ing latar mburi nanging ora ana distorsi sing jelas.

Wigati banget yen VR1 lan VR2 kudu disetel menyang posisi sing padha, kanggo njaga keseimbangan saluran kiwa lan tengen.

Mangkene - Stereo FM Micromitter anyar sampeyan wis siyap kanggo tumindak.

Tabel 2: Kode Capacitor
Value Kode IEC Kode EIA
47nF 47n 473
10nF 10n 103
2.2nF 2n2 222
330pF 330p 331
150pF 150p 151
39pF 39p 39
33pF 33p 33
27pF 27p 27
22pF 22p 22
10pF 10p 10
3.3pF 3p3 3.3
Tabel 3: Kode Warna Resistor
No. Value Kode 4-Band (1%) Kode 5-Band (1%)
1 22kΩ coklat abang oranye abang coklat abang abrit abang abrit
8 10kΩ coklat coklat jeruk oranye coklat semu abang ireng
1 5.1kΩ coklat abang ijo brengo coklat semu ireng coklat
2 3.3kΩ coklat abang oranye oranye jingga coklat coklat jingga oranye
1 100Ω coklat semu coklat ireng coklat ireng ireng ireng
1 56Ω coklat biru ijo coklat biru ijo ijo
2 39Ω coklat putih oranye putih coklat emas putih oranye putih
Dhaftar Parts

1 Papan PC, kode 06112021, 78 x 50mm.
1 kothak sarana plastik, 83 x 54 x 31mm
Label ngarep 1, 79 x 49mm
1 7.6MHz utawa kristal 7.68MHz
1 ngalih suite SPDT (Jaycar ST-0300, Altronics S 1415 utawa equiv.) (S5)
2 Sokong RCA PC-gunung (diuripake) (Altronika P 0209, Jaycar PS 0279)
1 Soket daya 2.5-PC-mount DC
1 ngalih DIP 4 XNUMX cara
1 2.5 dadi coil variabel (L1)
1 slug ferrite F4 29mm FXNUMX
1 680nH (0.68μH) permukaan induktor (1210A cilik) (Farnell 608-282 utawa padha)
1 induktor gunung 68 0603HH (kasus 323) (Farnell 7886-XNUMX utawa padha)
1 100mm kabel tembaga enammm 1mm
1 50mm dawane tembaga sing diluncurake 0.8mm
1 1.6m dawane kawat hookup
Totoan 3 PC
1 4 x wadhah sel AAA (dibutuhake kanggo operasi baterei)
4 sel AAA (dibutuhake kanggo operasi baterei)
3 trimpots vertikal 10kΩ (VR1-VR3)

semikonduktor

1 BH1417F Pemancar stereo FM-lumahing FM (IC1)
1 78L05 pengatur daya rendah (REG1)
1 MPSA13 transistor Darlington (Q1)
1 ZMV833ATA utawa MV2109 (VC1)
1 24V 1W diode zener (ZD1)
1 1N914, 1N4148 diode (D1)

kapasitor

2 100μF 16VW PC elektrolitik
5 10μF 25VW PC elektrolitik
2 elektrolitik bipolar 1 XNUMXF
2 1μF 16VW elektrolitik
1 47nF (.047μF) poliester MKT
Keramik 2 10nF (.01μF)
3 2.2nF (.0022μF) poliester MKT
Keramik 1 330pF
Keramik 2 150pF
Keramik 1 39pF
Keramik 1 33pF
Keramik 2 27pF
Keramik 1 22pF
Keramik 1 10pF
Keramik 1 3.3pF

resistor (0.25W, 1%)

1 22kΩ 1 100Ω
8 10kΩ 1 56Ω
1 5.1kΩ 2 39Ω
2 3.3kΩ

specifications
Frekuensi pangiriman 87.7MHz nganti 88.9MHz ing langkah 0.2MHz
106.7MHz nganti 107.9MHz ing langkah 0.2MHz (14 total)
Gangguan Harmonic total (THD) biasane 0.1%
Pra-penekanan biasane 50ms
Filter Filter Sedheng 15kHz / 20dB / dekade
Pemisahan saluran biasane 40dB
Imbangan saluran 2dB (bisa diatur karo trimpots)
Modulasi pilot 15%
Daya RF Output (EIRP) biasane 10μW nalika nggunakake atenuator sing dibangun
Tegangan suplai 4-6V
Saiki sumber 28mA ing 5V
Tingkat input audio Maksimal 220mV RMS paling dhuwur ing 400Hz lan kompresi 1dB
Sampeyan bisa tuku produk sing kasebut ing artikel iki:

ST0300: SUB-MINI TOGGLE SPDT SOLDER TAG Gunakake

Download ing ngisor iki kasedhiya kanggo artikel iki: